خواب مناسب
میزان خواب مناسب:
خواب باید به اندازه و معتدل باشد و البته عمیق باشد و فرد به آسانی بیدار نشود .
کم خوابی و پرخوابی، هردو مضرند. خواب طولانی باعث سرد شدن بدن ، و کاهش آن باعث تحلیل روح و حرارت غریزیه و ضعف هضم و در نهایت تقلیل خون می شود .خواب زیاد باعث ضعف، افت حافظه، سردی مزاج و بیماری های مفصلی و بلغمی می شود خواب معتدل از شش ساعت کمتر نیست و از ۶ ساعت یا۸ ساعت بیشترنیست .
خواب معتدل قوه را افزایش می دهد و جوهر روح را زیاد می کند تا زمان غلبه خواب نباید به رختخواب رفت و اگر کسی تا بیست دقیقه خواب نرفت بهتر است برخیزد و به کاری مشغول تا خواب غلبه کند.
مکان خواب:
محل خواب باید نرم و متناسب مزاج هر شخص به لحاظ گرمی و سردی باشد و از بوی بد عاری باشد .
محیط خواب باید آرام و کم نور باشد، هورمون ملاتونین که اصلی ترین هورمون خواب است در تاریکی افزایش ترشح دارد خوابیدن زیر آفتاب باعث سنگینی سر و سردرد می شود
وضعیت بدن هنگام خواب:
از منظر طب سنتی، بهترین خواب آن است که بعد از انحدار، یعنی عبور غذا از فم معده به قعر آن باشد وگرنه مانع اشتمال معده بر غذا شده و نفخ و قراقر و سوءهضم رخ می دهد و خواب را مشوش می کند برای کمک گرفتن از خواب برای هضم غذا قبل از انحدار، باید اول اندکی به طرف راست خوابید تا غذا به سمت قعر معده هدایت شود، چرا که هضم غذا در قعر معده قوی تر است چون عضلانی تر است و حرارت بیشتر دارد و بعد زمانی طولانی تر به سمت چپ خوابید تا کبد، معده را گرم کند و پس از هضم کامل معدی دوباره به سمت راست چرخید تا انحدار غذا آسانتر شود خواب در هنگام پری معده مضر است و باعث تلاطم و نداشتن خواب عمیق می شود.
خوابیدن به هنگام گرسنگی و با شکم خالی هم بد است، چرا که قوه بدن را کم میکند و باعث ضعف می شود، چون حرارت در هنگام خواب متوجه باطن بدن می شود و اگر شکم خالی باشد چون غذایی نیست، حرارت در اخلاط و رطوبات بدنی تصرف می کند و با ترقیق و تحلیل آنها باعث سقوط قوه می شود لذا توصیه طب جدید مبنی بر نخوردن شام برای لاغر شدن، از منظر طب سنتی محل اشکال است.
بهتر است صرف شام حداقل سه ساعت قبل از خواب باشد و بعد از شام پانزده تا بیست دقیقه به آرامی راه رفت.
- ۹۷/۰۳/۱۹